Natečaj za izbor scenarija (scenarista in režiserja) ter izvedbo otvoritvene slovesnosti 36. festivala idrijske čipke

Center za idrijsko dediščino  Ulica IX. Korpusa 17 5280 Idrija


Idrija, 9. 12. 2016


Natečaj za izbor scenarija (scenarista in režiserja) ter izvedbo otvoritvene slovesnosti  36. festivala idrijske čipke



Vsebina natečajnega postopka in razpisni pogoji:

1. Opredelitev naloge in ciljev 2. Vsebina natečajnega elaborata 3. Objava natečaja za izbor scenarija 4. Roki 5. Končne določbe


1. Opredelitev naloge in ciljev

Center za idrijsko dediščino želi s tem natečajem pridobiti scenarij in izvajalca za otvoritveno slovesnost Festivala. Režijo otvoritvene slovesnosti in izvedbo slovesnosti bo prevzel izbrani scenarist.

Festival idrijske čipke se tradicionalno začne z otvoritveno slovesnostjo. Letošnja otvoritvena slovesnost bo v petek, 16. 6. 2017, ob 21.30, na Mestnem trgu v Idriji. (v primeru dežja v Modri dvorani)

Ključno sporočilo letošnjega 36. festivala idrijske čipke je:   Čipka vas kot prelepa večstoletna kraljica Idrije popelje skozi svoje mesto. Njena lepota utripa v vsakdanjih in prazničnih podobah Idrije. Filigransko nežna oblikuje ogrlico deklice, se potopi v gube svilenega šala, kot sladko presenečenje okrasi slastno tortico, se drobna in diskretna ujame v kravato uglajenega gospoda, zarisana na ulicah in mostičkih mesta pa vas popelje med festivalske dogodke, napolni izložbe, stojnice, razstave, posvečene prav njej, in odstre vrata v razkošje svojih neštetih obrazov.     Osrednja razstava 36. festivala idrijske čipke predstavlja miniaturne čipke –zgoščene esence lepote v malem. Gledalca s svojo majhnostjo čipka povabi na ogled od blizu, da vstopi v njen ris, postavke, premete in se prepusti občutenju in doživetju njene izčiščene pripovedi. Intimna in neposredna s svojo majhnostjo izostri in poudari podrobnosti, ki bi jih sicer v veliki čipki prezrli. Sporoča o notranjih svetovih klekljarice, ki se preko njenih spretnih prstov prelivajo v čipko in rišejo prefinjen zemljevid čutenj ženske in njene poetizacije sveta.   Pričakujemo, da bo otvoritvena slovesnost prispevala k sporočilnosti Festivala, tako z umetniško rešitvijo kot v vsebinskem smislu.

Festival idrijske čipke je nadgradnja in promocija celoletnega dela in dosežkov vseh, ki se ukvarjajo z idrijsko čipko ter hkrati najbolj odmeven in množičen praznik idrijske čipke. Je poklon klekljarici in čipkam. Je poklon rudarju in je poklon idrijskemu človeku.

Otvoritvena slovesnost naj traja največ 60 minut. Na prizorišču je potrebno nameniti ustrezen prostor za generalnega pokrovitelja Festivala (zastave, transparenti). Pred začetkom otvoritvene slovesnosti je predvidena video projekcija pokroviteljev Festivala.

2. Vsebina natečajnega elaborata

Prijavni elaborat za scenarij, režijo in izvedbo otvoritvene slovesnosti mora vsebovati:  scenarij, ki naj predstavi jasen in prepoznaven koncept otvoritvene slovesnosti, naj bo vesel, igriv, hudomušen, iz katerega bo nedvoumno moč razbrati ideje in potek otvoritvene slovesnosti;  predstavitev oz. navedbo posameznih ustvarjalcev, ki naj bi na slovesnosti nastopali; prednost imajo domači izvajalci  finančno konstrukcijo, ki bi zagotovila uspešno izpeljavo otvoritvene slovesnosti. Navedena finančna konstrukcija naj vključuje strošek scenarija, režije, nastopajočih in celotne stroške izvedbe prireditve.

Maksimalen skupni znesek, ki je namenjen za režijo prireditve, scenarij, vsebinsko in tehnično izvedbo prireditve, nastopajoče in druge stroške, ki nastanejo v sklopu prireditve, je 12.000,00 € (BRUTO).


3. Objava natečaja za izbor scenarija

Natečaj za izbor scenarija (scenarista in režiserja) ter izvedbo otvoritvene slovesnosti 36. festivala idrijske čipke bo objavljen na spletni strani www.visit-idrija.si  in www.festivalidrijskecipke.si

Vsak avtor lahko sodeluje z več prijavami. Vsak mora biti izviren, kar pomeni, da v oddani obliki ni bil uporabljen že kdaj koli prej. Vsem neizbranim avtorjem bomo po izboru vrnili njihove izdelke.


4. Roki

Scenarij mora biti oddan do 27. 1. 2017.  Avtorji oddajo prijavo v zaprti ovojnici. Ovojnico s pripisom: »Otvoritvena slovesnost Festivala idrijske čipke« naj avtorji s priporočeno pošto pošljejo na naslov:  Center za idrijsko dediščino, Ulica IX. korpusa 17, Idrija 5280.  Za datum oddaje se šteje poštni žig. Avtorji lahko prijavo vložijo tudi osebno na tajništvu Centra za idrijsko dediščino, do 27. 1. 2017 do 10. ure.

Avtorji morajo navesti naslednje podatke: -ime in priimek avtorja, -naslov, -naziv organizacije, sedež in pravno-organizacijsko obliko, če se vlagatelj prijavlja v okviru pravne osebe.


5. Končne določbe

Prispele prijave bo pregledala strokovna komisija, imenovana s strani naročnika. Odpiranje vlog ne bo javno. Strokovna komisija bo prispevke vrednotila po naslednjih kriterijih:  - smiselno oblikovan in konceptualno dodelan predlog otvoritvene slovesnosti, - upoštevanje nosilne teme Festivala,  - novosti in svež pristop, - izpolnjevanje razpisnih pogojev, - finančna ugodnost.     Sklepi komisije so dokončni.  Iz natečaja bodo izločeni naslednji predlogi: - če bodo smiselno in konceptualno odstopali od izhodišč, navedenih v tem natečaju, - če ne bodo vsebovali vseh zahtevanih sestavnih delov.

Po sklepu komisije se bo z izbranim avtorjem sklenila pogodba, ki bo opredeljevala sodelovanje.

Dodatne informacije v zvezi z natečajem lahko dobite vsak delovni dan od 9.00 do 15.00 na Centru za idrijsko dediščino, Ulica IX. korpusa 17, 5280 Idrija, po telefonu: 05 93 44 078 oziroma po e-pošti: branka.mpeternel@visit-idrija.si.

Direktorica Centra za idrijsko dediščino mag. Sanja Marija Pellis


Razpis posredovala Dragica Čuk Novak

Natečaj za izbor scenarija (scenarista in režiserja) ter izvedbo otvoritvene slovesnosti 36. festivala idrijske čipke Natečaj za izbor scenarija (scenarista in režiserja) ter izvedbo otvoritvene slovesnosti  36. festivala idrijske čipke Reviewed by Irena Cigale on 12:33 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.