Aljaževa rojstna hiša je spet zaživela



25. januarja, na mrzel zimski dan, je rojstna hiša JAKOBA ALJAŽA v Zavrhu odprla svoja vrata. Že od daleč si lahko opazil svetlobo, ki je sijala iz oken. Notranjost je predsednik društva ROMAN VERAS prijetno ogrel. Še vedno je bilo slutiti ostanke okrasitve v prazničnih dneh. Jaslice iz vsega sveta so bile umaknjene v ozadje, a smo si jih obiskovalci lahko ogledali in jih občudovali. Najrazličnejši naravni materiali so v nas prebujali domišljijo. Fantastične jaslice iz Kenije iz bananinih olupkov, na primer. Kaj pa iz ličkanja, bil bi verjetno odličen material, idrijske čipke prav tako. Veliko idej, veliko dela, pa vendar lepo in enkratno. Kako bi ob vsem žarele oči Jakoba Aljaža!

Zakaj smo se zbrali? Bila je kulturna prireditev z naslovom ČAS PELJE MIMO. Predstavili smo se člani literarne sekcije KUD-a JaReM. Vsak izmed nas je poslal globoko sporočilo.
Vodil je predsednik sekcije MATEJ CIGALE.
JURIJ MARUSSIG je poskrbel za izjemna glasbena gosta.


DOMINIK JURCA je vzporedno s študijem etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti vpisal študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Šest let je bil zaposlen kot učitelj glasbe in vodja zborov na osnovni šoli v Medvodah. Sedaj je že deveto leto v Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana. Soliste z veseljem poslušamo v različnih glasbenih ustanovah. Povsem nekaj drugega je, kadar so med nami.


Klavirska spremljava NEŽE ŽGUR je bila prav tako vrhunska. Z odliko je diplomirala iz kompozicije in glasbene teorije. Nadaljuje z doktorskim študijem. Trenutno uči na glasbeni šoli v Domžalah in v Kamniku.

Vsak s svojim globokim sporočilom smo se predstavili literati.
Naj jih predstavim po vrsti, kot smo nastopili.






IRENA CIGALE
Poskusimo odkriti svoj drugi Jaz. Ta je pravi. Ne skrivajmo se za masko.


JURIJ MARUSSIG
Haikuji so moj trenutni navdih. Pišem različne pesniške oblike. Povečini so namenjene ljudem, ki se me posebno dotaknejo. Svojo zadnjo pesniško zbirko sem posvetil Mami.


ANDREJKA JEREB
Vsako življenjsko obdobje je dragoceno. Vsako prinaša v dobesednem in prenesenem pomenu dragocenosti.


MATEJ CIGALE
Skrivnost vesolja je, da ni skrivnosti.



ALENKA MIHORIČ
V moji poeziji je čas kar pogost 'akter', ki kroji besedila. Da boj z njim ne bi bil čisto izgubljen, je treba biti dober strateg.

Kot vsaka prireditev KUD-a, se je tudi tokratna končala s pogostitvijo nastopajočih in obiskovalcev. Tu smo sproščeno zadihali zrak prijateljstva in medsebojne naklonjenosti.
Med nami je zaživel podpredsednik JANEZ MEGLIČ, ki okreva po hudi poškodbi. Čeprav s težavo, je sam prišel do prireditvenega prostora. Bledico na licih je prekrila zdravo obarvana koža. Uporništvo v njem je povedalo, da bo kmalu v pravi formi.
BISERKA in JERICA, ženi predsednika in podpredsednika, sta brezhibno odigrali svojo vlogo.

Podarjamo si pozitivne misli in energije, kar nam daje moč in zagotovilo, da bo jutrišnji dan lep.

Aljaževa rojstna hiša je spet zaživela Aljaževa rojstna hiša je spet zaživela Reviewed by Irena Cigale on 09:20 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.