Ciklus pesmi Andrejke Jereb v literarni reviji Poetikon

Nedavno je izšla literarna revija Poetikon v njej je objavljen ciklus pesmi Andrejke Jereb pod naslovom Britanska poletja.
Gre za ciklus 17 pesmi, ki govorijo o iskanju poti v odraslost, v samostojnost. Poti k pridobivanju znanja in življenjskih izkušenj, beleži avtoričina doživljanja takratne Velike Britanije, pri čemer se motivi prepletajo z ljubezenskimi temami. Objava celotnega sklopa pesmi je ne samo prodor v eno najbolj kvalitetnih literarnih revij, ki beleži deset let izhajanja, ampak tudi osebni zavezujoči uspeh avtorice, na katerega je čakala več let. 

Bralec bo med branjem razumljivega teksta v prvi vrsti prisluhnil dvema študentkama, ki si ob nadgradnji znanja tujega jezika pridobivata tudi življenjske izkušnje, in se bo morda nehote preselil v čas svoje mladosti ali spomina na mladost njegovih staršev. To je v čas študentskih dogajanj po svetu v 70. letih prejšnjega stoletja, to je v čas boja za pravice malega človeka, za odpravo neenakosti med spoloma, lomljenja starih vzorcev pojmovanja svobode in boja proti prevladi elit. Čas, ki je z mnogih vidikov še vedno aktualen.



Pesmi so po strukturi enovite, odlikuje jih izpiljen ritem in bogato besedišče. 
Predstavitev revije Poetikon bo v torek, 29. novembra 2016 ob 11.uri v Društvu slovenskih pesnikov in pisateljev v Ljubljani.



Za pokušino eno od pesmi iz cikla Britanska poletja:

POTOVANJE 

v kolesje neznane pravljice sedava
upi in pričakovanja se gostijo
pa tako mladi pravi gospod
ki prisede nekje sredi gneče postaj
pred vsakim oknom kloneva poglede
kakor bi jih tajili
nisva otroka
čeprav se učiva hoje
mavrico sva pustili domačim
zraven sva pripisali ognjemete
ki nama razsvetljujejo pot
tisto kar prihaja
bova shranili v smerokaze
po črtah se bova orientirali
semaforjem bova zaupali
za pokušino bo dovolj jezikovni menu
in vzravnana drža
nisva več otroka gospod


Zdaj pa berite dalje in se čudite. 
V zadnjem tednu je Andrejka prejela kup dobrih novic. Na dom so ji poslali malo knjižico - revijo za literaturo Spirala iz Slovenjskih Konjic, ki je v anonimnem natečaju med številnimi prispevki iz vse Slovenije izbrala tudi njeno - naslov Ostanek. Objavljenih je samo sedem pesnikov, štiri proze ter dve pravljici. 
Včeraj je prispelo pismo, da so ji v reviji Hotenja (literati Šaleške doline) objavili pesmi iz ciklusa Jesenski pejsaži
Vendar mira še ni polna. Mimo je anonimni natečaj  za uglasbitev pesmi, ki bi jo ob deseti letnici zapel Komorni zbor Grgar Nova Gorica. Izbrali so tudi njeno pesem Popek. TOO!
Uglasbil jo je skladatelj Ambrož Čopi.

 Mislim, da lahko v imenu vseh Andrejki čestitam. 

Prilagam vabilo, ki je namenjeno našemu društvu.



Ciklus pesmi Andrejke Jereb v literarni reviji Poetikon Ciklus pesmi Andrejke Jereb v literarni reviji Poetikon Reviewed by Irena Cigale on 02:14 Rating: 5

1 comment:

Powered by Blogger.