Irena Cigale: Alkoholik(6.del)

Iz službe je prihajala prej kot on. Že med potjo jo je stiskalo pri srcu. S strahom je napravila otroka za domov. Tam je pripravila vse za kosilo in čakala. Zadnje čase se je bala telefonskih klicev. Neka ženska je očitno vedela, kdaj prihaja domov. Opozarjala jo je na moževo privatno življenje. Ne na alkoholizem. Na zaplet z neko žensko v službi. Čutila je, da je z nečim, verjetno z robcem, prikrivala barvo glasu. Torej jo je poznala. Čas, ko je bil mož odsoten izven delovnega časa, se je ujemal s podatki obveščevalke. Obvestila niso bila dobronamerna. Pripravljala se je, kaj ji bo rekla, kako podlo se ji zdi njeno početje. Naj se ji predstavi, če hoče pomagati. Vendar je bila ženska hitrejša od nje. Po sporočilu je takoj odložila slušalko. Vsa se je tresla od jeze in nemoči. Še posebej, ker je vsakokrat pomislila tudi na to, da se mu je kaj slabega pripetilo. Kljub vsemu ga je imela rada. In zavedala se je, da se je tudi sama od njega oddaljila, še bolj po sinovem rojstvu. Za moža ni bilo več časa. Torej nosi del krivde. Moževa služba je zahtevala neredka potovanja v glavno mesto. Bala se je. Zavedala, da brez alkohola ne bo šlo. Nestrpno je slonela ob oknu v smer, od koder je prihajal z avtomobilom. Tudi to so trenutki, ki jih mora človek samo doživeti, da jih lahko razume. Njegovi prihodi so se vlekli, ona je slonela na oknu in postopala po kuhinji, preštevala avtomobile in se motila z raznimi povsem nepotrebnimi opravili. Od srca se ji je odvalil ogromen kamen, ko je končno prispel.

Vse pogosteje, sčasoma redno, je zavil v posteljo brez kosila. Mučil ga je hud glavobol, včasih mu je bilo slabo in je bruhal. Občasno, k sreči res le občasno, je pomislila, da je bolan. Postopoma je prihajal s takimi težavami domov iz dneva v dan. Njeno potrpljenje je minevalo. Brez učinka se je jezila, kričala, grozila. Dvoma, da bi obstajalo poleg alkohola še kaj, ni bilo več. Potil se je, njegova koža je zaudarja po alkoholu. Bolan je, to je res. Alkoholizem se imenuje bolezen.

Ne da se je ozdraviti, zazdraviti pa. Z odločnostjo in trmo bi moral postati popoln abstinent. Sam, niti z njeno pomočjo, ne bo zmogel. Zdravniška bi morda uspela. Vedela je, da ne pije po gostilnah. Alkohol kupuje in ga skriva. V službi brez dvoma. Toda doma tudi. Našla ga je v garaži, v kleti. Z dokazi v rokah je bila še odločnejša. Da ne namerava živeti z alkoholikom, mu je bilo jasno. Če ne bo začel takoj z zdravljenjem, se bo za enkrat umaknila k staršem. Da bo šel stanovat v počitniško prikolico, je govoril. Nemogoče. Tega seveda ne bi dovolila.


Irena Cigale: Alkoholik(6.del) Irena Cigale: Alkoholik(6.del) Reviewed by Loksorr on 04:39 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.