Irena Cigale: Zmaj (5. del)



Dela rad in veliko. Kajpak so raziskave na prvem mestu. Doma ima svoj laboratorij. Enkrat tedensko ga pripravi za delo z vedoželjnimi otroki. Nič lepšega ni zanj, kot so zvedave otroške oči. Njegovi otroci so točno taki. Poleg tehničnih, jih zanimajo raziskave na področju farmacije. Manja je farmacevtka. Preveč učenja bi bilo, če se ne bi časovno omejili na izobraževalnem področju. Poskrbeti morajo za rekreacijo, za svoja pljuča, ki se najbolj nadihajo svežega zraku na podeželju in v gorah. Ta, na videz robat Matej, je silno nežna in občutljiva dušica. Previdni bodite, da je ne boste ranili. Delajte tako, kot dela on z vami. Nikoli nikogar ne rani. Niti telesno in ne duševno. Tudi teh vrst maščevanja od njega ne boste prejeli. Verjame v ljubezen, ki premaga sovraštvo, zlo, nasilje, zamere. Človeštvo bo z nekaj razuma vse slabo premagalo. Nihče ne bo trpel pomanjkanja, nihče si ne bo želel nepotrebnih stvari, da bi se z njimi ponašal. Samo zmernost je potrebna za uresničitev realnih želja. Starostna doba se drastično podaljšuje. Skupaj z njo se podaljšuje doba aktivnosti človeka. Kljub večjemu številu ljudi, se pomanjkanja ni bati. Matej je izračunal, da bo z uresničitvijo vseh dobrih sprememb in z drobnimi spremembami v mišljenju ljudi, starostna doba v kratkem presegla 200 let, ne da bi starejši ljudje životarili v domovih za upokojence in se opirali na palice. Način dela se bo spremenil. Ljudje bodo skozi življenje opravljali različne, največkrat sorodne poklice, kar bo vedno znova nov izziv, napredovanje ustvarjalnosti. Tudi za starostnike.  
Morate vedeti, da je Matej, čeprav ne dela na področju medicine, tesen sodelavec tovrstnih znanstvenikov. Pravi, da bo dočakal čil in zdrav 240 let. To ne bo nič neobičajnega. Nobenih kemičnih pripravkov se ne bodo posluževali, ne bodo trenirali vsak dan nekaj ur, dokler jim ne bo molel jezik iz ust. Na hrano ne bodo pazili. Še razmišljali ne. Jedli bodo, kadar se jim bo zahotelo in to, kar bo pri roki. Zanimiva je bila raziskava vitalnosti ljudi, ki se hranijo po tako imenovanih zdravih receptih, pa onih, ki delajo po prej omenjeni metodi. Razlik preprosto ni. Matej je magnet za otroke. Dela razne trike, češ, da je čarovnik. Kadar se dolgočasijo, si vedno omisli kaj novega in tudi izdela posebna igrala. Rad prepeva. Lepo in glasno. Otroci so njegovi najljubši poslušalci. Odraslih se raje otrese, češ, naj si prepevajo sami. Še posebej takrat, ko je družba nekoliko opita in zakajena. Kakor hitro je mogoče, odnese pete.
Pa se vrnimo v počitniški dom. Končno naš junak svobodno zadiha. Vse je prinesel, uredil ali pa pospravil naprave, se stuširal in preoblekel. Vse drugo bo postorila Manja, on bo užival z otroki na vrtu. Tokrat hoče še bližje rastlinam. Balkon, čeprav odprt, ga ovira. Njegov nos ne bi mogel prestreči vseh vonjav. Sedežno garnituro odnese skupaj z malimi iz balkona na travnik. Naroči vrček doma narejene bezgove pijače in grisline. Imenitno, izjemno sproščen se počuti. Otroke vpraša, če bi skočili v morje. Zagrmi glasen ja in že se spustijo navzdol do plaže. Vržejo se in kričijo v vodi. Ne toliko zaradi navdušenja. Razposajenost jih razganja, še bolj mrzla voda. Z vpitjem zmanjšajo njen učinek.


 
 

Irena Cigale: Zmaj (5. del) Irena Cigale: Zmaj (5. del) Reviewed by Loksorr on 12:16 Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.